Wil je de maandelijkse premie van de zorgverzekering berekenen? Tijdens het zoeken naar een nieuwe zorgverzekering kom je er al snel achter dat er een groot aantal mogelijkheden zijn. Iedere mogelijkheid heeft een eigen prijs. Het kan dus zomaar zijn dat je voor jouw gewenste dekking meer betaalt dan iemand anders binnen het gezin met een andere polis. Er zijn een groot aantal factoren die de prijs omhoog of omlaag brengen. Denk als eerste aan de basispremie. Dit is het bedrag dat je te allen tijde betaalt en wanneer er geen rekening wordt gehouden met andere factoren. Deze wordt jaarlijks vastgesteld en is berekend op basis van de gemiddelde verwachte zorgkosten. Vanaf dat moment gaan de premies pas echt verschillen.
Leeftijd, geslacht en aanvullende opties
De verzekeraar kijkt met de zorgverzekering berekenen naar jouw leeftijd en geslacht. Hoe ouder je bent, hoe meer je moet betalen voor de verzekering. Dit komt doordat je over het algemeen meer medische zorg nodig hebt als je ouder wordt. Jongere mensen zullen dus veel minder maandelijks betalen. Het geslacht zorgt voor een wisseling in de maandelijkse premies, omdat vrouwen over het algemeen vaker naar de dokter gaan dan mannen. Dit klinkt oneerlijk, maar het is wel waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar een nieuwe verzekering. Daarnaast spelen de aanvullende verzekeringen een grote rol. Hoe meer zorg je gedekt wilt hebben, hoe meer je maandelijks betaalt voor de verzekering. Tandarts, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen zijn enkele voorbeelden van aanvullende opties.
Het eigen risico dat je betaalt
Zowel bij de basisverzekering Univé als een van de aanvullende opties heb je ook te maken met een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar de kosten vergoedt van de medische zorg die je nodig hebt. Jaarlijks is er een minimum vastgesteld waar je je aan moet houden. Je kan het eigen risico echter ook omhoog zetten als je dit financieel kan dragen. Hoe hoger je het eigen risico zet, hoe minder je maandelijks betaalt voor de verzekering. Het kan dus een grote invloed hebben op de berekening, maar ook op jouw financiële situatie in het geval je medische zorg nodig hebt. Het kan dus ook riskant zijn. Mocht je een keer naar het ziekenhuis moeten, dan dien je een hoger bedrag te betalen voor de vergoeding.
Bespaar op jouw nieuwe verzekering
Maar hoe zorg je er dan voor dat je nooit te veel betaalt voor jouw basisverzekering van Univé? Hiervoor moet je de tijd nemen. Het is van belang dat je eerst voor jezelf op een rij zet welke medische zaken er gedekt moeten zijn. Ieders gezondheid is anders, dus het kan ook zomaar zijn dat je toch aanvullende opties nodig hebt. Kijk dan welke aanvullende opties hier het beste op aansluiten. Zo voorkom je dat je maandelijks betaalt voor zaken die je niet nodig hebt. Ieder jaar kan je de verzekering weer aanpassen met jouw situatie.